Biografija

Nihad F.Softić, rođen je 13.marta 1972.godine u Gračanici (Bosna i Hercegovina) gdje je proveo djetinjstvo i ranu mladost. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja upisuje Fakultet za fizičku kulturu u Sarajevu. Usljed ratnih zbivanja, na drugoj godini studija prekida formalno obrazovanje. Aktivno se bavio košarkom i igrao za nekoliko BiH klubova. Košarka ga 1995. godine odvodi u Italiju gdje je boravio tri godine.

Poslije povratka iz Italije pokreće vlastiti biznis i postaje vlasnik vodeće računarske kompanije poznate u cijelom regionu. 2006. godine proglašen je menadžerom godine u BiH. Zbog snažnih posljedica globalne ekonomske krize 2009. obavještava javnost o nesolvetnosti kompanije i nemogućnosti daljnjeg poslovanja. Taj trenutak predstavlja kraj jednog turbulentnog perioda u njegovom životu kao i početak novog i drugačijeg. Vlastitu tragediju liječi nastavkom školovanja i zapisivanjem vlastitih emocija čime zadovoljava potrebu za izražavanjem i obrazloženjem vlastitih misli, postupaka i reakcija. U svojim zapisima Nihad F. Softić navodi: „Taj period moga života pamtit ću kao rasulo duhovnog, fizičkog i emocionalnog tijela. Anarhija u meni, koja se preslikavala prema vani u pakao.“

Psihologija iz hobija prerasta u njegovu osnovnu okupaciju i zanimanje. Nakon uspješno završenog pravnog fakulteta i magistarskog studija iz menadžementa i ekonomije, upisuje doktorske studije iz poslovne psihologije. Profesionalna orijentacija u oblasti poslovne psihologije pruža mu mogućnost sumiranja usvojenih znanja i iskustava i doprinosa u oblasti kojom se bavi. Specijalizaciju iz strateškog planiranja i upravljanja preduzećem i ljudskim resursima završava 2012, na BSC institutu univerziteta The George Washington University, Aleksandrija, VA, SAD.

Pisanje je nastalo kao posljedica ili bolje reći kao njegova borba protiv teške traume i duboke depresije. Unutrašnja borba sa samim sobom dovodi do duhovnog preporoda koji u kombinaciji sa željom za pobjeđivanjem i inspiracijom za materijalizaciju onoga što se duboko u njemu nalazilo u obliku proze, poezije i pjesama, rezultira pisanjem knjiga duhovne i psihološke tematike. Nakon pet godina pisanja, krajem 2013.godine istovremeno završava dvije knjige pod zajedničkim naslovom „Pola čovjek, pola Bog“, sa podnaslovima „Početak svega“ i „Tajna svega“. Prvu knjigu zvanično objavljuje 2014. godine, a drugu šest godine kasnije 2020., uz objašnjenje da joj nije bilo suđeno da ugleda svijetlost dana ranije. Potrebno je bilo dodatno zrenje.

Danas, Nihad F.Softić je preduzetnik, pisac, putnik, govornik i filantrop. Suosnivač je i predsjednik neprofitne organizacije School & School čiji je osnovni cilj unapređenje obrazovanja, te član uprave School & School drugačije neformalne škole za djecu i tinejdžere, koja je posvećena posmatranju, otkrivanju i razvijanju talenata kod djece. Također, osnivač je centra za harmonizaciju zdravog življenja Life Tomorrow.

Sretno je oženjen profesoricom engleskog jezika Almom Softić, sa kojom ima dvoje djece.