PAMTIĆU U 2017: Nihad Softić

Nihad Softić, nekada IT preduzetnik, danas je vlasnik jedinstvene škole za obrazovanje djece – School and School. Ta škola je, kako je jednom rekao, projekat njegovog života u koji ulaže svu energiju.
Nakon prve škole u Sarajevu proširio se i na region, otvarajući centar i u Nišu, a u 2018. planirano je otvaranje i u Beogradu.
Pitali smo Nihada Softića šta je po njegovom mišljenju obilježilo 2017. godinu?
 

DOGAĐAJ GODINE

– Za mene lično to je zaokruživanje vlastitog biznis modela i širenje jedne fenomenalne akademske priče na region! School & School je neformalna i drugačija škola za djecu i tinejdžere, koja je posvećena posmatranju, otkrivanju i razvijanju talenata kod djece, 365 dana u godini, 14 sati dnevno. Zaokružujući program sa dvanaest različitih obrazovnih programa, uključujući ljetnu i zimsku školu, postavili smo jake temelje za profitabilno poslovanje i snažno regionalno širenje. Tako, jedan od najvećih događaja godine je svakako bilo potpisivanje franšiznog ugovora sa partnerom, a već sada i velikim prijateljem u Srbiji, te pokretanje prve School & School u Nišu, sa ciljem da se širenje nastavi već u februaru 2018. otvaranjem School & School u Beogradu, a onda i drugim gradovima u Srbiji.

Drugi utisak je promocija moje knjige “Pola čovjek, pola Bog” u Beogradu, a treći završetak druge knjige “Tajna svega”.

PROMAŠAJ GODINE

– Iako je ova godina bila puna izazova i velikih iskušenja, pa ipak, za mene će biti upamćena kao najbolja do sada! Nisam gajio velika očekivanja, pa shodno tome nisam imao ni velika razočarenja. Dao sam si vremena da ovaj put u životu dozvolim stvarima da sazriju, bez da ih požurujem i silim. Priča kojoj sam se posvetio je moja životna priča protkana vlastitim životnim iskustvima i uvjerenjima, te kao takva određuju moju misiju i svrhu života. Stoga, nigdje ne žurim osim da zajedno sa svojim kolegama isporučimo zadovoljstvo i doživljaj svim učenicima School & School, a njihovim roditeljima sigurnost u naš drugačiji način obrazovanja. Za to je potrebno vrijeme, ljubav i strpljenje!

LIČNOST GODINE

– Iskreno, ne ugledam se ni na koga, niti se takmičim ni s kim, osim sa sobom samim. Ne vodim nikakve ratove sa drugim, osim onih unutar sebe. Nikog drugog ne želim pobjediti koliko želim sebe nadići. Neću reći da sam sam sebi ličnost godine, ali pokušavam da se fokusiram na sebe i ono što je u meni, a onda, da ga materijalizujem kroz samoostvarenje kao nešto sasvim drugačije i orginalno. Stoga, kada pišem ne čitam ništa, a kada stvaram nikog ne pratim. Vjerovatno je to razlog zašto ne mogu navesti ličnost godine.

Iako postoji jedna osoba za koju bih mogao reći da bih volio postati kao ona. To je Iris Apfel – drugačija i uvijek originalna.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

– Zaista, nisam siguran! Razlog je taj, što sam obećao sebi nakon posljednjeg velikog poslovnog neuspjeha, da ću kreirati svoj privatni i poslovni život u okruženju koje će me hraniti isključivo pozitivnom energijom. Tako, duboko vjerujem da svako od nas treba da krene prvo od sebe stvarajući svoj idealan svijet, a onda će i sve drugo oko nas biti bolje. Dakle, država nije dužna ništa nam dati, nego smo dužni sami sebi, ako ništa drugo, barem da pokušamo ostvariti svoje snove! Eto, u to vjerujem.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

– Smatram da je svaka država postala sama sebi cilj, a stanovnici samo jedan od izvora prihoda!

ŠTA OČEKUJETE U 2018. GODINI?

– Sve najbolje ako Bog da!

Izvor: eKapija